Litteraturarbeid i skolen – Jeg er brødrene Walker

februar 10, 2010 at 10:03 pm Legg igjen en kommentar

Jeg skal om et par uker feste om lag 2500 ord til papiret om Odd Marius Walaker/brødrene Walker. Jeg har aldri brukt «Jeg er brødrene Walker» i undervisning før, og jeg er ærlig talt usikker på om jeg kommer til å gjøre det med det første, men som tankeeksperiment gjør den seg godt i klasserommet.

Boka tar for seg tema som oppvekst, identitet og språk. Hovedpersonen, Odd Marius, kjemper med seg selv og andre i søken etter sin egen identitet. Han har en følelse av å sitte på en innsikt som andre ikke kjenner, den gåtefulle W-potensen. Han finner på ord, han gjentar begreper han selv har hørt men som han ikke kjenner opphavet til og han beveger seg rundt i samfunnet i søken etter å bruke ordene på riktig sted. Denne følelsen er noe man kan kjenne seg igjen i, og jeg har aldri sett den gjengitt med så uhyggelig presisjon som Kjærstad makter i denne romanen.

Vi får også følge Odd Marius seinere i livet, når han sårt trenger W-potensen for å løse en nasjonal krise. Da er den borte, noe som slik jeg ser det illustrerer hvordan kunstspråket forsvinner i overgangen mellom barndom og oppvekst.

Som teksteksempel plasserer «Jeg er brødrene Walker» seg fint inn i rekken med litteratur som tar for seg kunstspråk/hverdagsspråk-dialogen i spennet mellom barndom og voksenliv. Odd Marius som voksen husker vagt tilbake til tiden da han gikk rundt i Oslo og fikk oppleve den epokegjørende Tuvalu-hendelsen. Som supplement til  Vesaas’ «Fuglane» er Kjærstads roman en svært gjenkjennelig tekst. Mange elever vil kunne kjenne seg igjen i de banale skildringene av enkelthendelser og en hovedperson som legger stor innsats i å sette ord på dem.

Boka anbefales for øvrig på det varmeste for alle.

Reklamer

Entry filed under: Norsk.

Literacy er diskurskapital Sammensatte tekster – Photo Story (og tilsvarende verktøy)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februar 2010
M T O T F L S
« jan   mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Blog Stats

  • 4 339 hits

Nylige innlegg


%d bloggere like this: